povídka » Lidé stínů
hodnotilo: 24
71%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert E. Howard

Lidé stínů

Povídka patří do světa: Hyborian

Kategorie: fantasy

originální název: Men of the Shadows
originál vyšel: 09/1969

Komentáře:
Nelson  | ****1/2 19.10.2014 10:45

Jediný muž přežije římskou výpravu, která se vydala za Hadriánovu zeď. Je zajat Pikty a setká se s jejich legendárním náčelníkem Bran Mak Mornem. Ten ho nechá žít a spolu s ním poslouchá u ohně vyprávění piktského čaroděje o dávno minulých dobách, o vzestupech a pádech národa Piktů. Věřím, že to byl autor sám, kdo seděl u toho ohně a poslouchal příběhy z dávných dob.

louza  | ***1/2 30.06.2022 10:33

Trochu rozpolcená povídka vyprávěná z pohledu římského legionáře (který je ovšem seveřan) jehož oddíl byl rozdrcen piktskými válečníky. První půlka povídky je bohapustá řežba, druhá se pak s příchodem Bran Mak Morna překlápí v Howardův už klasický historický exkurs, kde mapuje vzestup a pád starobylých říší. Nemám nic ani proti jedné z těch složek, ale skoro bych to rozdělil.



WebArchiv - archiv českého webu