povídka » Rytina
hodnotilo: 34
81%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Rytina

Povídka vyšla i pod názvy:
Obrázek v domě
Rytina v domě

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor

originální název: The Picture in the House
originál vyšel: 07/1919

Komentáře:
KeB  | **** 17.02.2013 21:34

Mistře, super komorní atmosféra nuzného starého domu a jeho obyvatele, kterou jste zabil tímhle opravdu špatným koncem…

Lucc  | ****1/2 24.02.2013 12:43

Na jedné misce vah leží velice dobrý nadčasový námět a velmi slušná atmosféra; taktéž potěší poprvé použité pojmy z univerza HPL (Miskatonic, Arkham). Na druhé misce vah se ovšem nachází poněkud pitomý konec, který pokládá více otázek, než na které odpovídá. To by ani nemuselo být špatně, ale tady to prostě nebylo funkční. Mám pocit, že HPL ty konce neumí nebo je to prostě jeho styl, který všichni čtenáři (čti já) nepobírají. I tak ale šlo o velmi dobrou povídku.

noir  | **** 26.05.2014 13:15

Velice mě u téhle povídky zaujal úvod, chvalozpěv na romantické opájení se slastnou hrůzou coby hlavního cíle a ospravedlnění existence; pro tyhle úvahové pasáže v Lovecraftových povídkách mám velkou slabost. Následuje sice poměrně standardní, ale pořád zajímavé a atmosférické vyprávění s dost morbidními, až barkerovskými detaily. Ke konci nemám větších výhrad, dává mi smysl, dřívější náznaky do sebe zapadají, ačkoliv po tom táhlém exposé je poměrně rychlý, možná až ukvapený.

louza  | **** 03.01.2016 20:04

Celkem klasický příběh s dobře odvyprávěnou základní linkou v osamělém domě uprostřed divoké přírody. Příjemné čtivo.



WebArchiv - archiv českého webu