povídka » Portréty dětí
v Top10 1
hodnotilo: 25
84%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

George R. R. Martin

Portréty dětí

Kategorie: fantaskní

originální název: Portraits of His Children
originál vyšel: 11/1985

Komentáře:
papuja  | *1/2 24.07.2009 21:41

Tak tohle mi nějak neoslovilo. A ani mi to moc nepřipadlo, že by to mělo být zařazeno do žánru scifi. Spíš mi přišlo, že by to mohlo být psycho-něco. Ale asi záleží na úhlu pohledu a čtenářově fantazii.

Lucc  | ***** 18.02.2012 10:38

Úchvatná povídka. Dodnes mi leží někde v mysli dojem ze čtení. Pro mne vrchol Martinovy povídkové tvorby, ani Písečníci ani Píseň pro Lyu nejsou lepší.

EDIT po druhém čtení: Říká se, že ráno je moudřejší večera a u této povídky se mi to opět potvrdilo. Dočetl jsem ji někdy před půlnocí a hluboce na mne zapůsobila, jen jsem nějak nemohl rozlousknout epilog. Má první ranní myšlenka mi však sama od sebe rozluštění přinesla a já konečně pochopil. Kdo má rád otevřený konec příběhu, jaký nabízí např. filmy Inception nebo Shutter Island, bude tento příběh milovat. Není to sice sci-fi a nejspíše ani fantasy, ale to je jen dobře. Už jsem to několikrát psal, ovšem opakování je matka moudrosti: Nejlepší fantastika je realistická beletrie, která používá fantastický prvek jen jako nástroj pro vytvoření zvláštní situace, se kterou se musí hrdinové vypořádat, která je posouvá někam, kam by to bez něj nešlo. To se Martinovi bezchybně povedlo v tomto komorním a promyšleném příběhu stárnoucího spisovatele, který je konfrontován s… Nepovím. Hlavní myšlenka určitě není originální, jen si naprosto nemohu vzpomenout, v kterém uměleckém díle se vyskytuje. Fakt ne. Že by přece byla? O to dokonalejší opus by to byl. Ale co z toho, když víc než 5 hvězdiček stejně nejde dát?

Gaarq  | ***** 10.03.2012 09:09

tahle povídka, to je supermegahusťár­nička, řečeno slovy redaktorů slavného časopisu cosmoboy. jako ten, kdo píše, k ní mám asi vztah ještě silnější, protože otevřeně říká, že spisovatel žije z mršin lidských životů a vztahů. povídka je něco jako fantastický napínák, ve které je spisovatel konfrontován právě s tímto aspektem. vrchol sbírky.

lamahe  | ****1/2 18.01.2013 15:54

Určite jedna z najlepších poviedok, aké som čítal. A zrejme by bola v TOP 10, nebyť trochu prekombinovaného záveru. Áno, je síce otvorený, ale keď mne sa tam ponúka len jedno riešenie, ktoré zhodilo pol hviezdy nadol. Inak má tento psychothriller kvality monumentálnych rozmerov. Pritom zasadenie príbehu je vcelku minimalistické: jeden celkom úspešný spisovateľ a vzťah k jeho manželke, dcére a … postavám jeho kníh. Husté a zároveň krásne.



WebArchiv - archiv českého webu