povídka » Démon
hodnotilo: 16
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert Holdstock

Démon

Kategorie: fantasy

originální název: The Shapechanger
originál vyšel: 1989

Komentáře:
stimílek  | **** 09.10.2010 21:41

Povedená povídka, které by prospělo pár stránek navíc. Závěrečné rozuzlení je načrtnuto jen na pár řádcích. Příběh je trochu podobný zaklínačským povídkám od AS, ale čím dál více se ubírá svým směrem.

Laxik  | *** 12.03.2014 13:00

Docela působivá povídka, u které si na konci můžete vybrat z několika nastíněných rozuzlení. Funguje i bez znalosti autorova světa mytág (můj případ), ale lepší asi je se v autorovi orientovat. Bohužel mi přišla (možná vlivem překladu) zmatená a nedotažená.

Gaarq  | ***** 18.10.2015 10:33

tohle je jedna z těch holdstockovských superpovídek. jeho oblíbený námět spojení světů prostřednictvím magických cest, city jako magická moc a děti jako nejmocnější mágové. lahůdka.

louza  | **** 03.08.2018 14:11

Pěkná věc. Příběh šamana a jeho učedníka procházejících středověkým světem, který se vypořádává s ozvěnami staré mytologie. Pěkná povídka v duchu Lavondyss uchopená s přesahem, který je v závěru možná až moc velký.

Lucc  | ***** 10.07.2019 12:48

Nejlepší povídka sbírky. Ucelený, uspokojivě zaoblený a zakončený příběh o 2 rovinách, které se magicky protínají až splývají. Nejsem jediný, který si všiml podobnosti s klasičtější fantasy (A. Sapkowski, P. W. Lech, …). V povídce také silně rezonuje a je až křivoústě zesměšněn artušovský mýtus. To chce od anglického autora koule. Dokonalost povídky mi kazí jediná věc, se kterou jsem se v Holdstockových povídkách potkal častěji – jeden detail, který znevěrohodní jinak skvělou práci. Vlkohlav připodobňuje svůj plášť sešitý z různobarevných kožek k Jákobovu. Takový plášť měl ale Josef, jak ví např. díky muzikálu spousty lidí jinak judaismem a křesťanstvím nepolíbených, notabene ti sečtělí. Chtěl jsem za to půl hvězdy strhnout, ale už jsem byl k Robertovi dost přísný v předchozích povídkách, tak přimhouřím oko.

Strýček Biolit  | **** 26.01.2021 19:51

Jak už bývá u autora zvykem – ze začátku to vypadá úplně jinak, než to je. Místo krutopřísného vymítání/zabíjení démona dostaneme do jisté míry dojemný příběh o…o čem? O síle fantazie? Svou roli sehrají i masky, známé čtenářům z předchozích dílů.



WebArchiv - archiv českého webu