povídka » Svatební album
v Top10 1
hodnotilo: 21
82%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

David Marusek

Svatební album

Kategorie: sci-fi - cyberpunk

originální název: The Wedding Album
originál vyšel: 06/1999

Komentáře:
Majkl  | **** 27.01.2010 21:43

David Marusek rozpráva príbeh o dvoch ľuďoch a ich (mnohých) simoch – simuláciách ich osobností do okamžiku, kedy bol sim vytvorený. David Marusek predkladá mnohé znepokojivé otázky ohľadne ľudskosti simulovaných osobností – dajú sa pokladať za človeka? Za ľudské bytosti, ktoré si nezaslúžia resetovanie či vymazanie? Aké práva majú? A ak by bolo možné nahradiť reálneho človeka jeho mladším a lepším ja, spravili by ste to? Aj keď je to príbeh o dvoch ľuďoch, medzi simulovanými a reálnymi postavami možno nájsť mnoho rozdielov. Nadchol ma obraz simov v jednej prednáškovej miestnosti, v radoch obsadených postupne staršími osobnosťami. Pre psychológa by to bola úžasná možnosť preskúmať celý život jedného človeka, pre každého človeka zas úžasný pohľad na vývin človeka od detstva po starobu. Ako u Lethema, aj tu ma mrzí prezradenie zakončenia v síce výstižnej, ale spoilujúcej anotácii.

Gaarq  | **** 16.04.2010 19:14

tuhle povídku z TDK2 pamatuju dobře, poněvadž na mě zapůsobila docela hluboce. turingovské drama ve VR, smutné svou bezmocností a zoufalostí, která ale není jen uvnitř VR, ale především vně a bytosti(?) v ní uvězněné jsou šťastnější, než jejich reálné předobrazy. děsivá vize.



WebArchiv - archiv českého webu