povídka » Kalvárie
hodnotilo: 12
80%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Svatopluk Doseděl

Kalvárie

Komentáře:
noir  | **** 06.08.2009 12:28

Chvalitelná povídka, čte se jedním dechem a nedrhne, atmosféra vylíčená výtečně, zakotvení v českém prostředí je zajímavé a spojení s reálnou historií je hezký bonus. Mám jen dvě připomínky:

  • úvod (17. říjen 1995) podle mě zbytečně ničí dynamiku příběhu, prozrazuje se, kdo na dalších stránkách umře, kdo přežije… přitom zbytek je postavený na napětí, kdo s koho. Jsem si vědomý, že k tomuto předjímání sahají i jiní autoři, a v míře nemalé, mně osobně jen není zřejmé proč. Střih do roku 1995 mohl klidně být až po vylíčení událostí z roku 1994.
  • ke konci je na můj vkus moc brutality a nechutností (str. 54–55), skoro mi připadá, že samoúčelné; jako by po vykreslení tíživé atmosféry a odkazů na minulost (duchařský, plíživý horor) bylo potřeba přidat ještě něco pro fanoušky gore. V těchto partiích pro mě Kalvárie se svými svištícími sekerami, vytékajícími mozky a rozmáčknutými oky klouzala do nižšího patra.


WebArchiv - archiv českého webu