povídka » Říkejte mi Joe
hodnotilo: 19
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Poul William Anderson

Říkejte mi Joe

Kategorie: sci-fi

originální název: Call Me Joe
originál vyšel: 04/1957

Komentáře:
BorgDog  | **** 05.02.2011 00:26

Jak už je zmíněno v diskuzi, podle mnohých je tento Andersonův kousek neoficiální a aspoň pokud vím nikým nepřiznanou předlohou veleúspěšného filmu Avatar. Když odmyslíme prostředí a Na´Vi, základ v podobě ochrnutého vojáka ovládajícího svým mozkem tělo tvora přizpůsobeného podmínkám cizí planety je skutečně hodně zřetelný. Děj je rovněž ucházející, co mu však podráží nohy je „vědecké pozadí.“ Kdyby Anderson povídku zasadil na nějakou zcela cizí planetu, ještě by to šlo. Ovšem dnes i naprostý laik ví, že „naše“ Venuše takhle prostě nevypadá a to příběhu příliš škodí.

Gaarq  | *** 02.08.2018 18:38

velmi zajímavý námět života na cizích světech, ale příběh sám se mi nelíbil a opět tu máme úplně zbytečné až směšné technoblábolení, které mě neskutečně otravovalo. žel, ani zápletka nebyla moc originální a zvládnutá.

jasonix  | ****1/2 27.07.2022 12:13

Příběh pro mě zajímavý hlavně z psychologického, resp. psychosomatického úhlu pohledu. Proměna osobnosti a konverzní mechanismy jsou funkčně dobře zpracovány, bez zbytečného zacházení do detailů. Ale i fyzikální specifika světa mi přišla přesvědčivá, byť možná ne zrovna pro Jupiter (s ohledem na dobu vzniku to autorovi ale rád odpustím). Že se tvůrci Avatara inspirovali, je podle mě evidentní. Z původního nápadu dokázali vytěžit úplně jinou a rozvětvenější fabuli a v diametrálně odlišném světě. Nebral bych to jako epigonství, spíš jako tribut, byť by si Poul Anderson aspoň malou zmínku od Camerona zasloužil. Mimochodem slovo Avatar v Joeovi vůbec nezazní, ale je zajímavé, že Anderson napsal i román s názvem „Avatar – inkarnace hvězd“ (1978), ten je ovšem, myslím, o něčem úplně jiném.



WebArchiv - archiv českého webu