povídka » Zlo potkané v Lankhmaru
v Top10 1
hodnotilo: 17
73%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Fritz Reuter Leiber

Zlo potkané v Lankhmaru

Povídka vyšla i pod názvy:
Nešťastné setkání v Lankhmaru
Vidět Lankhmar a zemřít

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: fantasy

originální název: Ill Met in Lankhmar
originál vyšel: 04/1970

Komentáře:
lamahe  | ****1/2 24.01.2013 16:05

Husté dobrodružstvo, v ktorom sa prvý krát stretávajú Fafhrd s Myšilovom. Je to stretnutie s intenzitou orkánu, v ktorom nájdeme humor a rozvernosť, ale aj dramatično až tragédiu. Dvaja hrdinovia sa vydávajú na spoločnú trajektóriu s parádnym odpichom a pritom ich sprevádzajú hektolitre piva, ostrie chladných zbraní, Lankhmarský smog a bezpočet nepriateľov.

Lucc  | **** 07.03.2015 22:10

Hlásím objevení Ameriky – odtud čerpal Sapkowski při psaní Zaklínače. Nemyslím to zle, nejde o žádné kopírování, ale inspirace je to zřejmá, včetně pověstného „hudebního“ popisů šermířských soubojů. Samotná novela je pak klasická hrdinská fantasy – přesaturované stránky povah jako hrdinství, čest, touha po pomstě, vtip, ale i tělesné rozměry (např. obligátní hra na nejvyššího z nejvyšších). Jazyk je lehce poetický, Leiber používá mnohá květnatá přirovnání a dost popisů, přímé řeči je méně. Četlo se mi to dobře a závěr vůbec nebyl špatný. Fanoušci Conana, kteří duo Fafhrd a Myšilov (v FandSF magu Kocour) dosud neznají, by ono opomenutí měli hbitě napravit.



WebArchiv - archiv českého webu