povídka » Útok na oceán
v Top10 1
hodnotilo: 18
85%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

František Novotný

Útok na oceán

Kategorie: alternativní historie

originál vyšel: 2007

Komentáře:
quinnet  | ****1/2 16.11.2021 14:00

Zhruba som vedel do čoho sa púšťam, ale aj tak ma epickosť tejto novely riadne zaskočila. Hlavný hrdina získava v Anglicku dôležitú listinu, ktorá môže pomôcť Trojkráľovstvu získať strategickú výhodu v budúcich námornych konfliktoch. Po zvítaní s kráľom Václavom Otakarom IV. sa rozbehnú plány, ako získané vedomosti previezť do praxe…

V globále dostávame zmesku alternatívnej histórie s výrazne alchemistickou príchuťou. Objavujú sa tu známe historické osobnosti 16. či 17. storočia, ako bol napr. Komenský, rabbi Löw, Jan hrabě Vratislav, Henning Brandt a kopec iných. Sem tam si autor vypomol aj potomkami iných dejateľov či postavami Dumasovej Milady či Čapkovej Eliny Makropulos. A treba uznať že je to dobre namiešané. Príbeh je svojou podstatou dobrodružný, okorenený aj nejakou tou romantikou. Musím sa priznať, že som pomerne často využil internet na ozrejmenie si histórie daného obdobia, ale v poviedke je toho toľko, že mi niektoré historické miľníky, ktoré sa udiali inak, určite ušli. Nevadí, napriek žánru ktorý vo všeobecnosti neobľubujem, som si eskapády pána Pernatha vychutnal.



WebArchiv - archiv českého webu