povídka » Krásná dcera šupinářova
hodnotilo: 16
75%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Lucius Shepard

Krásná dcera šupinářova

Kategorie: fantasy

originální název: The Scalehunter's Beautiful Daughter
originál vyšel: 04/1988

Komentáře:
Gaarq  | ***** 12.09.2009 21:15

velmi originální fantazy. tahle představa draka je v záplavě klišé skutečně osvěžující + dobrý příběh = 100 % ;)

Madam Brbla  | ****1/2 16.03.2010 12:42

První dvě-tři stránky povídky odkazovaly na poměrně tradiční fantasy, ale Lucius Shepherd se dovedně vyhnul vžitým představám o dracích. Vytvořil nevšední příběh s pár dobrými nápady a reflexemi k dnešnímu světu. Originální povídka, ve které nechybí dobrodružství, zajímavé prostředí, podivné bytosti, neidealizovaní lidští hrdinové a nezbytná témata k zamyšlení. 85%

Majkl  | **** 14.03.2014 13:11

Táto poviedka ma milo prekvapila. Fantasy napísaná scifistom, ktorý sa vyhýba klišé… ale hlavným námetom je drak! Ten je však zakliaty na kameň, ktorého útroby sú ako fungujúci samostatný svet popisovaný takpovediac scifi spôsobom. Ide o netradičný zážitok, pri ktorom som si musel pripomínať, nech osudovaosť a predurčenosť Katherine neberiem ako fakt fantasy sveta, ale pristupoval som k nemu cez logickú (scifi) interpretáciu. A vďaka tomu krásne 4*.

Zaujímavý fakt: Túto antológiu som začal čítať 7.9.2010 (jémine, neraz sa zaseknem na poviedke, ktorá ma nezaujme), ale už sa konečne blížim ku koncu. Nehovorím však, že to nie je dobrá kniha.



WebArchiv - archiv českého webu