povídka » V síni marťanských králů
v Top10 1
hodnotilo: 17
85%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

John Herbert Varley

V síni marťanských králů

Kategorie: sci-fi

originální název: In the Hall of the Martian Kings
originál vyšel: 02/1977

Komentáře:
gokudo  | **** 22.04.2015 12:32

Marsovsky survajvl, ve kterem je peticlena expedice nucena prezit dvanact let na teto nehostine planete za pomoci necekane technologie.

Pribeh byse se lehce obesel bez te sexualni hipizacke revoluce ze semdesatych let, ktera postihne samotne protagonisty hned prvni tyden.

Lucc  | ****1/2 31.08.2020 12:41

Pozor, jemné spoilery…

Pěkná a čtivá klasická SF povídka o první expedici na Mars, která se nechtěně změní v kolonizaci. Na rozdíl od gokuda mi hipísácká sexuální revoluce nevadila, ale je pravdou, že uvolnění mohlo být postupné a konvenčnější. Jenomže pro těch nemálo nerdů čtoucí SF byla ona epizoda jako lampa pro můry. :-D Autor u nich tedy zabodoval, což se počítá. Já musím spíš vyslovit výtku k závěru. Přese všechno, co se na Marsu změnilo, toho není zase tolik, aby to ospravedlnilo onen budovatelský postoj osadníků.
Druhá výtka je ohledně připravení planety na osev. Přímo z úst postav zaznívá zmínka o načasování na marťanské léto, které ale, opět dle vlastních slov postav, ještě není. Z povídky není zcela jasné, zda se přiklonili k druhé hypotéze, že osev byl nachystán na přílet osadníků ze Země (vlhkost, odpad na bázi uhlíku, …).
Obě výtky jsou ale jen nevýznamné mušky na celkově skvělé povídce, která umí navodit úsměv až škleb provázený pocitem motýlů v bříšku, protože čtení takto příjemně napsané pozitivní SF z věku, kdy ještě lidé věřili v techniku i v sebe samé nutně musí podobné reakce v čtenáři vyvolat. Nebo také ne.



WebArchiv - archiv českého webu