povídka » Manželky
hodnotilo: 6
62%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Lisa Tuttle

Manželky

Kategorie: sci-fi

originální název: Wives
originál vyšel: 12/1979

Komentáře:
BorgDog  | *1/2 24.03.2012 02:54

Na rovinu – nezaujalo mě to, neoslovilo ani nezapůsobilo. Snad to mělo být atmosférické, snad pro někoho i je. Mě to minulo. A nad povahou chlapů schopných vzít si něco podobného do postele raději vůbec neuvažuji…

Lucc  | ***** 25.03.2022 14:49

Kdesi daleko v kosmu, vůbec, ale vůbec ne 1 klik daleko od Washingtonu DC, se odehrává drama. Vesmírní uchvatitelé vyhubili bezmála vše živé na celé planetě a zotročili si místní inteligentní skorohumanoidy. Nutí je předstírat, že jsou někým jiným a hrát roli, kterou jim vnutili svou brachiální dominancí. Síla ničení a ovládání se zde střetává s něčím… No právě, s čím? Rozhodně s něčím zapomenutým. Někteří příslušníci inteligentního druhu si pamatují, jak žili před invazí, ale nechtějí to prozradit těm, co si to nepamatují. Neumožní jim znovu najít vlastní identitu. Ale jeden vyvolený se skrze vzrušení z rujného páření probere a chce se vymanit z poroby. Podaří se mu strhnout celý druh? Získají svobodu na uchvatitelích?

Teď vážně. Líza boduje. Napíše okatě feministickou povídku, jen ji zasadí jakože do kosmu. Mohl snad někdo čekat, že z toho nebude shitstorm? Ale víte co? Mně se povídka ukrutně moc líbí. Protože ukazuje přesně a velmi nelichotivě, že za celou porobu žen si mohou… počkejte si na to… no… ženy, no. Tedy za porobu možná ne, ale za to nevzepření ano. Protože mnohým vyhovuje urvat si z koláče svým mládím a atraktivitou a až jsou ze hry, tak rozhodně nedovolit jiným povstat a změnit ne pravidla hry, ale celou hru, protože já si to přece vytrpěla taky. V tom tkví třeba imho i vztah muslimů k ženám. Staré muslimky jsou konzervativní a udržují status quo.
Lízu můžu a toto je její asi nejlepší povídka. Na velmi malém prostoru naprosto precizní alegorie bez falešných příkras. Krutě pravdivá nebo aspoň pravdě zatraceně podobná. A ještě jedna věc je důležitá – nenabízí cestu, jak z toho ven. Není traktátem přibitým na vrata katedrály, ale jen a pouze provokativní literaturou. A zatraceně dobrou!



WebArchiv - archiv českého webu