povídka » Výměna
v Top10 3
hodnotilo: 19
85%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Jan Hlávka

Výměna

Povídka vyšla i pod názvy:
Výměna 1/2
Výměna 2/2

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

Komentáře:
SiriusChico  | **** 18.06.2009 18:29

Je to sice zatím první část, ale rozjíždí se to hodně dobře. No posuďte sami, docela temná detektivka ve světě Star Treku bez laserů, transportérů atd. Spíše takové komorní psychologické drama, prostě mňamka.

Majkl  | ***** 04.07.2009 19:52

Lahôdka, číra radosť z čítania. A to ST vôbec nepoznám. V tomto dlhšom príbehu Ján Hlávka rozbehol dve dejové línie – jednu z minulosti a druhú zo súčasnosti Paula Garnella, obe prepojené výmenou zajatcov a vyšetrovateľkou Sagot. Nečakajte nadupanú akciu ale vypointovaný psychologický príbeh, ktorý budete čítať so zatajeným dychom. Jediným menším problémom bola zložitosť príbehu, no udržať pozornosť sa vyplatí. Rozhodne to skúste, aj keď ST nepoznáte.

Madam Brbla  | **** 03.09.2009 16:07

Další výborná povídka Jana Hlávky z prostředí Star Treku. Tentokrát je hlavním hrdinou člověk, důstojník rozvědky, sympatický rebel se spoustou problémů a pochybností. Ve dvou časových rovinách sledujeme jeho peripetie z minulosti i současnosti, odhalování spiknutí, ztrátu přátel a nečekaná spojenectví. Opět potkáme oblíbenou postavu – vyšetřovatelku Sagot – a zprostředkovaně poznáme její vyslýchací metody. Tradičním mínusem pro mě zůstává neznalost reálií Star Treku a fakt, že jsem se v poslední čtvrtině v jedné chvíli poněkud ztratila (ale možná kdybych to četla celé najednou, třeba by ke ztrátě kontextu nedošlo). Přes tyto malé výtky znovu smekám pomyslný klobouk: povídka je čtivá, zápletka poutavě propracovaná, hlavní hrdina není jen stereotypní hláškující drsňák, má slušně do hloubky vypiplanou osobnost a Sagot je prostě příjemná, milá bytost, kterou si nelze neoblíbit;-). 84%

KeB  | ***** 23.07.2011 14:40

!!!SPOILER ALERT!!!

Já si dal ST symfonii pod taktovkou páně Hlávky. Začal jsem krátkým a pěkným Duelem. Vzápětí jsem Vyměňoval zajatce a nakonec to zakončil milým a vtipným Interview.

Výměna: Skvělá zpravodajská detektivka. Dvě linie příběhu jsou příjemně spojeny. Konec je lehce zmatený (nebo jsem se zmatil já?), ale neva. Hlavní postava (ich forma) je z průseru do průseru padající člen rozvědky, který má nad hlavou stín dávného, ale o to těžšího průseru. Nyní si neodpustím srovnání s Vyrovnáním. Sagot ve Výměně je mi mnohem sympatičtější, protože je více lidská (konečně to není jen bezduchý sociopat), neplést s milosrdnější. Takovouhle postavu si na její pozici dokážu představit o trochu lépe. Dávám plný počet a dodávám, že Výměna se mi líbila více než Vyrovnání. 100%

Romison  | **** 28.07.2011 23:23

Uz klasicky vybornej Hlavka, cte se to jedna radost, i kdyz je to Star Trek :) Dve linie pribehu, obe zajimavy az do konce. Mozna trosku prekombinovany obcas, ale porad lepsi nez jednoduchy strilecky. Trosku me rusily zminky o Pickardovi a jeho posadce, ale to by se dalo prekousnout, kdyz je to ST, Voldemort uz byl ale moc ;)



WebArchiv - archiv českého webu