povídka » Kanál mistra Leonarda
hodnotilo: 23
63%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Jana Jůzlová

Kanál mistra Leonarda

Kategorie: fantasy

Komentáře:
Sirius  | **** 17.07.2009 09:15

První text, který jsem od paní Jůzlové četl a hned se z toho vyklube taková pecka. I přes fakt, že zde mistr Leonardo vystupuje pouze v epizodní roli, se mi povídka líbila, protože její hrdina je přesně z mojí krevní skupiny. Příběh graduje, nechybí napětí, akce, erotická scéna. Dobový jazyk a reálie zmáknuty na jedničku, stejně jako ich forma Nápad také sice není originální, ale to nevadí. Co ale ubírá tu pátou hvězdičku je příliš rychlé finále. A jedna poznámka: je vidět, že má paní Jůzlová moc ráda texty Mirka Žambocha. Ten hrdina jako by mu v některých věcech z oka vypadl. To ale nic nemění na faktu, že ta povídka je skvělá a neměla by uniknout ničí pozornosti.

Gaarq  | ** 19.07.2009 21:49

asi nejnudnější povídka sborníku. na můj vkus priveľa dobrodružných klišé. ani námět týkající se písečných lidí, ani ten zneužití leornardových vynálezů nejsou propracovány do dostatečné hloubky a oba slouží spíše jen jako kulisy pro eskapády hlavního hrdiny. škoda.

honajz  | *** 20.05.2013 17:14

Být to tak o polovinu kratší povídka, neřeknu ani popel (zde vlastně písek). Zápletka je až příliš jednoduchá, než aby ji vynahradilo vlastně jen zběžně načrtnuté prostředí i charaktery postav (třeba Leonardo neobdržel skoro jediný povahový rys, prostě jen přijde, oddeklamuje si svoje a odjede). V podstatě chybějí i větší emoce (u hlavního hrdiny tak nějak nevíte, jestli tu svou bejvalku víc miloval, nebo víc nenáviděl, a tak jsou nám zdroje jeho emocí ukradené, protože je to pořád 50 na 50, a jemu samotnému je to jedno). Jedinou lepší scénou je únik z hradu a postupné odhalování hrdinovy identity. Avšak k tomu se váže celý dlouhý a v podstatě zbytečný úvod sem tam plný vaty, a nedotažený konec (kde nejsou emoce, není komu fandit, takže se nedostaví žádná katarze). Přitom prostředí samo není špatně popsané, ale drhne to v oblasti výstavby příběhu, lepší charakteristiky postav, lepšího vypíchnutí směřování a cílů hrdiny, a s tím související vyústění příběhu. (Osobně mne ještě irituje název povídky, okatě těžící ze Šifry – zcela zbytečně.)



WebArchiv - archiv českého webu