povídka » Lincolnův vlak
hodnotilo: 11
45%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Maureen F. McHugh

Lincolnův vlak

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

originální název: The Lincoln Train
originál vyšel: 04/1995

Komentáře:
Lucc  | **** 23.11.2020 08:17

Nemainstreamová, avšak výsostně americká povídka, která cizozemským čtenářům na první dobrou mnoho neřekne (Podzemní železnice, Lincoln a Fordovo divadlo snad, Seward těžko). Ale stačí troška googlení a zjistíte, kam autorka směřovala a pak si možná i řeknete, že Hugo je tentokrát v dobrých rukou. Podle mne jde o memento, které říká, že totalita a bestialita číhá za dvěma třemi rohy a může se velmi rychle vyvinout z kterékoliv, byť na počátku možná i svobodné a demokratické společnosti. Stačí pár událostí, pár rozhodnutí, pár lidí… Ale končí to všechno stejně. Dav lidí a vlak, který je veze někam, kam nechtějí a kde je nic dobrého nečeká. Záminka se vždycky najde.

jasonix  | **** 31.08.2022 13:05

Zlem zlo nepřemůžeš. Nebo ano? Střípek z paralelního, dystopického světa, kde Lincoln přežil, jeho nástupce Seward nastolil protiotrokářskou politiku a černoši získali práva. Co to udělá se světem? Děj je zahuštěný do cesty vlakem, jež se stává peklem. Povídka nepříjemná, jako tříska pod kůží. A asi proto působivá.



WebArchiv - archiv českého webu