povídka » Mračna lodí kypících deštěm
hodnotilo: 17
67%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Jason Sanford

Mračna lodí kypících deštěm

Kategorie: sci-fi - New Weird

originální název: The Ships Like Clouds, Risen by Their Rain
originál vyšel: 08/2008

Komentáře:
BorgDog  | *1/2 28.10.2009 21:35

Opět jsem se ujistil, že nemusím New Weird a nemám rád povídky typu „mozek odložte v šatně.“ Logických chyb či spíše nemožností v základu té povídky je tolik, že to nemůžu ignorovat. Jak Sanford, tak Chiang se snaží o originální svět, jenže rozdíl mezi nimi je rozdílem učitele zvláštní školy a univerzitního profesora. Alespoň pro mě mizerná povídka, byť se zábleskem dobrého nápadu.

Rooz  | **1/2 09.11.2009 08:20

Průměrná povídka se zajímavými nápady, ale ne příliš dobrým zpracováním. Líbí se mi myšlenka domu, u něhož budete-li postupovat od nejnovějšího patra směrem k základům, vychutnáte si jeho historii a vzpomínky na minulost.

SiriusChico  | ** 11.01.2010 19:22

Hodně zajímavé pojetí budoucnosti. Celé je to takové snové a neuvěřitelné, což ale u mě bohužel sráží hodnocení, protože to na mě působí jako hodně špatná noční můra. Nicméně napsané to je pěkně a asi se vyplatí Sanforda dále sledovat.

jasonix  | ***1/2 21.02.2021 07:43

Což o to, svět je to navýsost zajímavý. Autor ho namixoval z atraktivních rekvizit, které se snaží podložit hlubšími významy. Počasí, mračna, lodě, sny, lidství, cestování vesmírem a časem… všechno je to propojeno do jakéhosi životního cyklu s proměnou dokonalou. Nápad skvělý, styl dekorativní, umně kombinující rustikální prostotu a mytologický patos, jenže pro mě to tak nějak ztroskotává na málo přesvědčivých postavách a stejně tak málo nosném a smysluplnem příběhu. Možná jsem to jenom zcela nepochopil, ale přijde mi to, jako byste Eiffelovku postavili z křišťálu. Sanford tu ukazuje velký potenciál, který ale lépe využil v jiných povídkach.



WebArchiv - archiv českého webu