povídka » Královna Šumavy
v Top10 1
hodnotilo: 13
81%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

František Novotný

Královna Šumavy

Kategorie: sci-fi

Komentáře:
SiriusChico  | ***** 19.09.2009 18:13

Někde jsem se tu rozčiloval nad politikou Pevnosti a jejích povídkových reklam. Dobře po přečtení Královny Šumavy časopisu vše špatné odpouštím a musím jí zatleskat a smeknout. František Novotný je v mém měl-bych-přečíst hledáčku již dlouho, ale až po téhle povídce se rozhoupu a vrhnu se na jeho trilogii o šesti dílech – Valhala. Korunu tomu dává to, že povídka byla napsaná v roce 1986 a ještě i dnes má čtenáři co říci (ne že bych teda potřeboval, aby mi povídka něco říkala, je to jenom takové ustálení spojení – čtu pro pobavení, ne pro to, aby mě knihy přesvědčovali o nějakých ideologiích). A jako démant se na koruně třpytí Novotného současný komentář. Jen tak dál.

Gaarq  | **** 20.10.2009 09:48

shodou okolností jsem tuhle povídku nedávno znovu četl. geniální nápad základního námětu, úžasný úvod a střední hra s mírně urychleným závěrem. nicméně, je to bomba, skvělý pohled na českou povahu v úchylné době, vtipné a trefné!

Lucc  | ****1/2 19.05.2010 09:54

Opravdu dobrá povídka v Pevnosti, no mám já snad dneska narozeniny? Jen doufám, že se všichni ti mladí psaví snaživci poučí, jak na to. Že autor musí sakra dobře přesvědčit čtenáře, že ví, o čem píše (detaily z letecké techniky a znalost historie letadel, plachtění, znalost koloritu, vhled do povah, jazykové hrátky s němčinou i novo-staro-češtinou, atd.). Půl hvězdičky ubírám za jistou rozvleklost a také za nevěrohodnost závěru. Přesně sice splňuje zadání společenské satiry, ale nebyl mi naservírován podle mého gusta. Jinak bez výhrad.



WebArchiv - archiv českého webu