povídka » Svítání, západ slunce a barvy země
hodnotilo: 11
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Michael F. Flynn

Svítání, západ slunce a barvy země

Kategorie: sci-fi

originální název: Dawn, and Sunset, and the Colours of the Earth
originál vyšel: 10/2006

Komentáře:
BorgDog  | **** 14.08.2010 22:05

Zkraje, když jsem pochopil, o co asi půjde i jak to skončí, nebyl jsem nadšený. Přesto mě to nakonec chytlo, autorův um, s jakým propojil osudy a vystihl myšlenky lidí, čelících jednak ztrátě svých blízkých, ale především NEVYSVĚTLITELNÉMU, je poutavý a dobře vylíčený. Přitom absence vysvětlení nakonec ani nevadí – protože právě o to přece v povídce jde.

stimílek  | ***** 28.10.2010 20:03

V jakémsi úkazu zmizí trajekt se spoustou lidí. Nedozvíme se proč, ani se nevrátí zpět. Na první pohled to vypadá jako pěkná nuda, ale autorův styl psaní je naprosto úžasný. Je to perla nejen v rámci SF. Doufám, že si od pana Flynna brzy zase něco přečteme.

Dilvermoon  | **** 06.12.2011 12:39

Na začátku zmizí v mlze trajekt a již nevypluje. Variace na Bermudský trojúhelník. Tato událost je pro autora jen prostředkem k sondě do mysli obyvatel Seattlu, z nichž každý někoho na trajektu znal. Po začátku jsem se těšil na pořádnou propletenost jinak celkem izolovaných příběhů. Ta se bohužel nedostavila, jen sem tam jsou nějaké drobné propojovací nitky. Z tohoto pohledu zklamání, ale jinak mě povídka bavila, dramatický náboj nechybí a klidně by na scénu mohli vstoupit další aktéři a hladce navázat tam, kde povídka skončila.



WebArchiv - archiv českého webu