povídka » Neposkvrnění
hodnotilo: 12
63%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Greg Keyes

Neposkvrnění

Kategorie: fantasy

originální název: The Undefiled
originál vyšel: 2010

Komentáře:
Majkl  | *** 21.04.2011 22:53

Krátka a prdvídateľná poviedka o posadnutom mužovi, zrejme šamanovi, ktorý padne do zajatia a dostane sa z neho, ak splní úlohu, ktorú mu zadali jeho väznitelia. Škoda, že sa autor nevenoval okolnostiam posadnutia a Čugačik, ktoré majú potenciál a zaujímali ma viac, než vyústenie príbehu v štýle „ak sa na scéne objaví puška, musí sa z nej vystreliť“, ktoré som dopredu odhadol.

BorgDog  | ***1/2 23.04.2011 13:21

Trestuhodně krátké! Zatímco předchozí Silverbergova povídka trpěla ukecaností, u Keyse je problém opačný. Zkrachovalý šaman, který si místo ochranného bůžka „zabydlel“ ve svém těle jakousi krvavou démonku a od té doby s ní musí vyjít má úžasný potenciál, který však autor promrhá v nepříliš zdařilém příběhu. Kdyby se soustředil pouze na ústřední dvojici a přidal pár „vnitřních dialogů“ navíc, mohla být ta povídka skutečný nářez. Takto bohužel jen nadprůměr.

tartan  | *** 23.04.2011 21:51

Kratšia poviedka, ktorá vyniká najmä svojou veľmi zaujímavou hlavnou postavou – šamanom, ktorého telo obýva mimoriadne krvilačná démonka (čo je však hlavný predpoklad a dôvod, že sa vôbec mohol stať šamanom, len ten výber démona nebol práve najšťastnejší ;-)). Ich „vnútorné“ dialógy je to najlepšie z poviedky a celkom rád by som si s nimi prečítal niečo dlhšie a príbehovo zaujímavejšie (a menej humusnejšie).

Gaarq  | **** 25.05.2011 12:36

keyes nezklamal, skvělý námět, zajímavé zpracování, na kterém mi vadila jen až přílišná hrubost a neotesanost textu. párkrát ujel i překladatel (adjektivum tundrový je v daném kontextu dost divné, z tundry je podstatně přirozenější), ale jinak spokojenost.

pull  | ***1/2 09.06.2011 08:34

Z povídky mám zatím nejsilnější pocit „návnadovitosti.“ Jako kdyby autor pouze zkoušel potenciál nápadu, šetřil náboji a povídku použil jen pro ověření čtenářského zájmu. Mě zaujal, ale přece jen nemusel být tak „skoupý.“



WebArchiv - archiv českého webu