povídka » Případ Charlese Dextera Warda
v Top10 1
hodnotilo: 11
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Případ Charlese Dextera Warda

Povídka vyšla i pod názvy:
Případ Charlese Dextera Warda (1. část)
Případ Charlese Dextera Warda (2. část)

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: The Case of Charles Dexter Ward
originál vyšel: 05/1941

Komentáře:
KeB  | ***1/2 09.11.2013 06:59

Dílo rozseklé na dvě části má opravdu dvě části, kdy první se mi četla strašně špatně, ale druhá skoro sama. Poněkud rozporuplný kousek jste zde vytvořil, mistře.

louza  | ***** 03.10.2019 12:04

Poměrně dlouhá novela na hranici krátkého románu řešící starobylé čarodějné praktiky napojené na autorův mythos. V první části se hlavní hrdina mladík Ward dozví o svém tajemném předkovi, který byl v minulosti velmi známou lokální persónou, přesto však zarážejícně vymazán ze všech oficiálních záznamů. Pouští se tedy až téměř fanatickým způsobem do odkrývání svých kořenů k nimž se dostane ve druhé části povídky jíž do dvou knih mohl rozdělit jen úplný de

bil jehož argumentace, že první část je úplně stejná jako druhá a jde tedy v podstatě o stejný text je naprosto lichá. V závěru je na rozdíl od předchozího kusého dobového vyprávění nucen svým kořenům čelit jak samotný Ward, tak i jeho nejbližší okolí. Vyprávění si udržuje skvělou rytmiku a nepolevující vnitřní náboj. Výtečně se čte a dokonale vyvažuje popisnost budující atmosféru s dějovou hybností textu. Lovecraft v této povídce potvrzuje svojí vrcholnou formu.



WebArchiv - archiv českého webu