povídka » Rozptýleni podél řeky nebes
hodnotilo: 19
68%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Aliette de Bodard

Rozptýleni podél řeky nebes

Kategorie: sci-fi

originální název: Scattered Along the River of Heaven
originál vyšel: 01/2012

Komentáře:
squire  | ***1/2 09.12.2012 09:30

Reflexní povídka o utlačených, povstalých, znepřátelených, znesmířených a marnosti toho všeho. Velmi zajímavý aspekt cizosti.

idle  | **** 10.12.2012 16:26

Ze zahraniční sekce tohoto čísla se mi líbila nejvíc (vlastně jsem tentokrát zaznamenala jakousi vzestupnou tendenci, uvidíme, co s tím provede sekce domácí). Retrospektivní pohled na jednu revoluci a na to, jak se podepsala na několika generacích účastníků, zde spíše účastnic.

lamahe  | ***1/2 30.01.2013 16:45

Palec nahor za červy, ako univerzálnu pomôcku civilizácie San-Tay. Takisto za poetično a za plastické vykreslenie vzťahov troch generácií žien v jednej revolucionárskej rodine. (Kým sa niekde na ulici neobjavili nejakí žobrajúci dedkovia, myslel som, že ide o mono-sexuálnu spoločnosť :)). Okolnosti sú veľmi dramatické, keďže ide o vojnu medzi dvoma rasami. Osloboditeľská vojna, ktorá sa odohráva na pozadí je však len prostriedkom na vyhrotenie ich vzťahov s prostredím a medzi nimi samotnými.

KeB  | *** 06.05.2013 21:36

Nejsem si jistý jestli jsem to celé pochopil, ale pocit marnosti a zbytečnosti toho všeho jsem si odnesl. Zajímavé, ale až na pár motivů to hodně rychle zapomenu…

Dilvermoon  | ****1/2 26.06.2013 22:36

Obě předchozí povídky této autorky jsem přijal s uspokojením, tuto však ještě o stupínek více. Pro mě působivý příběh s emotivní pointou, která mě dostala. I přesto (nebo právě proto?), že samotná kostra děje je vlastně to, co svět zažil mnohokrát. Konflikt (nejlépe třídní), zklidnění emocí a pak cesta zpět a ke kompromisům i proti vůli některých. Musím přiznat, že červíci ve mě zpočátku příliš sympatií nebudili, ale nakonec se vypracovali a dokázali se zavrtat pod kůži (naštěstí ale jen obrazně – zas až takoví sympaťáci to nejsou).



WebArchiv - archiv českého webu