povídka » Skokan
v Top10 1
hodnotilo: 24
81%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Clifford D. Simak

Skokan

Povídka vyšla i pod názvy:
Dezertéři
Dezerce

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: Desertion
originál vyšel: 11/1944

Komentáře:
avatar2  | **** 29.11.2010 20:49

Velmi dobrá povídka o tom, jak snadno se zvyká na lepší a jak vysokou cenu je (nejen) člověk ochoten platit za to, aby se nemusel vracet k horšímu.

Phoenix  | **** 06.04.2011 16:11

Zapomeňte na cestování na jiné planety v kosmických lodích. Je to mnohem jednodušší, stačí použít stroj, do kterého se naprogramuje příslušná planeta, kterou chcete/potřebujete navštívit, a stroj vás předělá do formy, kterou tamní životní podmínky vyžadují. Pak se zase můžete vrátit do podoby, která je běžná na Zemi. Takhle to funguje na většině planet Sluneční soustavy, až na Jupiter. Ti, co odešli, se už nevrátili a je na řediteli a jeho psovi, aby zjistili proč.

Nelson  | **** 30.07.2016 08:33

Tato povídka tvoří vlastně začátek pozdějšího románu „City“. Při průzkumu Jupitera se ztratili už 4 průzkumníci a na cestu se vydává další. Každý z nich se musí vzdát (jen na tuto cestu) své lidské podoby, protože ta by v atmosféře Jupitera nemohla přežít. Venku se skrývá pro každého člověka smrtelné nebezpečí, se kterým se ještě nikde nikdo nesetkal. Velmi dobrá povídka, kterou nejlépe charakterizuje její poslední věta.



WebArchiv - archiv českého webu