povídka » Tryzna nad Dnem
hodnotilo: 22
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Indrapramit Das

Tryzna nad Dnem

Kategorie: sci-fi

originální název: Weep for Day
originál vyšel: 08/2012

Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [9] jasonix 07.10.2021 14:21  

@FerryH[8]: Jo, souhlasím, že literatura by se neměla zaměňovat s žurnalistikou, ani by neměla být nástrojem PR nějakých politických ideologií. A taky máš aktuální a AKTUÁLNÍ. Na jednu stranu máš autory poplatné establishmentu kvůli svému přizdisráčství, anebo autory „aktuální“ prostě proto, že to mají befelem nařízeno, jako v nových propozicích filmového Oskara, kde nebudou mít šanci filmy, co by nebyly genderově a rasově ultrakorektní. A něco úplně jiného je, pokud mu ta témata prostě nedají spát. Jak už kdysi napsal Flaubert: Vždy jsem se snažil žít ve věži ze slonoviny, ale do jejích zdí buší zaplava hoven a hrozí podemlít základy. :-) :-) No, ať si kdo chce co chce říká, povídky prostě miluju, SF i neSF a v každé éře si ty své najdu.

 [8] FerryH 05.10.2021 11:12  

@Gaarq[7]: muzu te ujistit, ze cist ty povidky 60–70-tych let bylo uz TEHDA dost velkej problem a ja sam jsem dukazem, ze to kvantum a ta priserna kvalita povidkovych bastardu dokaze cloveka, tak zhnusit, ze prestane povidky mit rad… :O(
Byly a jsou cestne vyjimky a skvele povidky ale tehda jich bylo tak maaaaaaaaaaaa­aaaaalooooooo­ooooo! :O(

a co do toho: „…je to vlastně dobře, že jsou autoři „aktuální“…“ tak to fakt zrovna o tech 60–70-kach asi neplati, hlavne v tech Savětskych Komoušovech. Byt aktualni zde znamenalo byt poplatny dobe a rezimu – vice ci mene – a to kvalite te povidky teda urcite nepridalo!

 [7] Gaarq (editor) 05.10.2021 07:11  

@jasonix[6]: číst dnes SF ze šedesátek a sedmdesátek také vyžaduje docela mentální úsilí, páč prostě byla nějaká/jiná témata a byl nějaký/jiný styl (koncepční i literární). a to mám výhodu, že jsem starý osel a tu dobu pamatuju.

 [6] jasonix 04.10.2021 21:57  

@Gaarq[5]: Ano, máš pravdu, je to vlastně dobře, že jsou autoři „aktuální“. A až to člověk bude číst s odstupem pár let, bude to vnímat zase jinak… pak se ukáže, která témata byla jen momentální módou a která čas prověřil co by nosná. :-)

 [5] Gaarq (editor) 29.09.2021 08:31  

@jasonix: to máš těžké, literatura vždycky odrážela témata, která hýbala společností. teď jsou to holt klima témata a práva minorit a marginalizovaných skupin. také mi to často přijde neorganicky začleněné, a někdy až příliš vypočítavé, ale mnoho autorů s tím umí pracovat docela dobře. žena je literární vědkyně a zabývá se zrovna využitím klima témat ve SF; je to opravdu klasicky pestré – pár opravdu skvělých, mnoho horších až špatných děl.

 [4] quinnet (editor) 10.09.2014 09:31  

ďakujem za upozornenie, to mi nejako nedošlo, že sa musí tak trochu krútiť aby bola otočená rovnakou časťou k hviezde.

 [3] squire 12.11.2013 17:25  

@Dilvermoon[2]: Jop. Jinak na té povídce mě právě tohle zaujalo, protože vázaná rotace je v podstatě nevyhnutelný výsledek v soustavě dvou těles – to menší k ní dorazí dřív, ale to větší nakonec skončí taky tak (rotace Země se stále zpomaluje a jednoho krásného dne bude Měsíc vidět jen z jedné polokoule) – ale vyžaduje buď relativní blízkost těchto dvou těles (jako v případě Země-Měsíc) anebo prostě dlouhou dobu na ustálení (Merkur je z planet nejblíž Slunci a je dost malý na to, aby podléhal slapovým silám více, ale přesto ještě vázané rotace nedosáhl – i když k tomu má slušně nakročeno, otočí se třikrát za dva oběhy). Takže ta planeta z povídky musela být hodně, hodně stará…

 [2] Dilvermoon (editor) 12.11.2013 10:35  

@squire[1]: Tak nějak. Ve vesmíru rotuje úplně všechno.

 [1] squire 12.11.2013 09:15  

@quinnet: Jen poopravím, pokud dovolíš – pravděpodobněji se jedná o planetu s tzv. vázanou rotací – jedna otočka kolem osy jí trvá stejně dlouho jako oběh kolem hvězdy, takže ve výsledku se točí vůči hvězdě stále stejnou stranou. Náš Měsíc činí totéž okolo Země.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu