povídka » Gordonův příběh
hodnotilo: 7
67%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Tiina Raevaara

Gordonův příběh

originální název: Gordonin tarina

Komentáře:
idle  | **** 08.06.2016 22:46

V ptačí nemocnici (ptáci jsou zde inteligentní tvorové) se na jednom pokoji setkává potáplice zraněná v boji a muž, který postupně kamení. A protože Gordon (ten muž) už neudrží tužku v ruce, musí v psaní jeho deníku pokračovat jeho spolubydlící. Vyprávěno víceméně v druhé osobě (dá se říct v jedenapůlté? :))

quinnet  | *** 25.02.2019 10:02

Poviedka asi najviac boduje svojim divným námetom. Predsa len – asi často nenavštevujete vtáčiu nemocnicu, kde je primárom krkavec, či upratovačkou hus. A divno sa cíti asi aj ľudský pacient, ktorý je sem z dôvodu nedostatku kapacít premiestnený.

Najväčším problémom je pre mňa celkové vyznenie poviedky, že ľudia sú veční, znie v kontexte toho, čo sa dejem s ľudským pacientom, parodicky. Zaujímavosťou je aj rozprávanie v druhej osobe.

Gaarq  | **** 06.07.2019 19:52

konečně něco zajímavého. svět zvláštního soužití lidí a ptáků, jejich úplně odlišné mentality a problémy, které přesto ústí v zajímavý osobní vztah. úžasné je, že vlastně kulisy nedávají vůbec smysl, ale pro samotný příběh jsou nejen vhodné, ba přímo nezbytné. snad jen jsem se namlsal a čekal trošku víc, než jsem dostal.



WebArchiv - archiv českého webu