povídka » HCR-054
hodnotilo: 7
60%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Jan Kozák

HCR-054

originál vyšel: 04/2018

Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [3] Gaarq (editor) 26.08.2018 15:24  

@yerry[2]: OT: to otevírá v zásadě několik zajímavých analogií, třeba banderovci jako ukrajinští partyzáni, nebo werewolfové jako nacističtí. koneckonců zemská armáda v polsku byli teroristé pro obě znepřátelené strany. asi to vyžaduje nějakou předchozí zkušenost, protože to níže diskutované slovní spojení je opravdu, ale opravdu nezvyklé.

moc se mi do čtení takové povídky nechce, ale asi by mě zajímalo v mé vlastní percepci, jak s tím pojmem autor pracuje. ale military není můj šálek čaje.

 [1] Gaarq (editor) 25.08.2018 11:01  

@yerry: je to sice OT, ale přeci – ono s těmi partyzány to zas tak snadné není – partyzán je bojovník mimo pravidelnou armádu operující na území, jež považuje strana, pro níž bojuje, za vlastní. a to je ten kámen úrazu, ony totiž bojující strany mají z principu různé názory, které území komu patří a podle jakého práva. třeba lesní bratrstva v pobaltí bojovala jak proti nacistům, tak proti sovětům. jo a slovní spojení islámský partyzán je docela zajímavé an sich, protože, co to znamená? je to pouze určení náboženské denominace nějakých partyzána (třeba kdyby se bojovalo v bosně, tak by vedle sebe mohli bojovat s pravoslavnými, katolickými či ateistickými partyzány) nebo to má implikovat, že existuje nějaký islámský stát (a teď nemyslím konkrétně IS aka daeš), tak jako sovětští partyzáni bojovali za sovětský stát a jeho ideologii? to když už jsme u toho označování.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu