povídka » Hledač
v Top10 1
hodnotilo: 11
81%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ursula K. Le Guin

Hledač

Povídka patří do světa: Zeměmoří

Kategorie: fantasy

originální název: The Finder
originál vyšel: 05/2001

Komentáře:
stimílek  | ***** 09.06.2010 18:37

První povídka poslední knihy o Zeměmoří. A výborná. Dějově je předsazena ostatním knihám série a dozvíme se v ní, mimo jiného, jak vznikla čarodějná škola. Hlavní postavou je chlapec Vydra, u kterého se projeví čarodějné vlastnosti a jeho život to otočí vzhůru nohama. Některé pasáže povídky (heslo RTUŤ) patří k tomu nejakčnějšímu, co paní Le Guinová napsala. Přitom knize nechybí ono tajemné fluidum, které prostupuje celým Zeměmořím. Vřele doporučuji.

Strýček Biolit  | *** 06.02.2015 12:36

Na úvod knihy rozsáhlá novela, která osvětluje vznik školy čar a kouzel v Bra..ehm…na Roke. Do vkusu se mi – bohužel – moc netrefila. Vynikající je pasáž s šíleným mágem, v níž přídavné jméno „rtuťovitý“ dostává zcela nový rozměr; zbytek – ač poměrně svižný – není nikterak výjimečný a objevný. Text kapánek ruší časové skoky a změny ve stylu vyprávění, neboť z „akční“ (nezapomínejme, jsme v Zeměmoří) pasáže autorka několikrát skočí rovnou do klasického vyprávění. Lepší by možná bylo, kdyby se příběh natáhl a vydal jako samostatná kniha, nebo naopak zkrátil na formát povídky. Trochu zamrzí, že ani zde si autorka neodpustila feministickou propagandu (aneb za všechno zlo může přeci chlap, no ne?).



WebArchiv - archiv českého webu