povídka » Tanec na neznámou hudbu
hodnotilo: 16
74%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Gregory Albert Benford

Tanec na neznámou hudbu

Kategorie: sci-fi

originální název: A Dance to Strange Musics
originál vyšel: 11/1998

Komentáře:
KeB  | *** 10.04.2013 16:27

Povídka o výpravě ke vzdálené planetě, kde je život na úplně jiné bázi než na matičce Zemi…

Občas si říkám, jestli autoři technicizací (lepší slovo mě nenapadlo) povídky neskrývají neschopnost napsat poutavý příběh.

jasonix  | ***1/2 16.10.2022 14:12

Benford své úsilí fokusuje na zpodobení svérázné mimozemské entity. Je tak fascinován zvláštním ekosystémem planety Shiva, že vše ostatní trochu odbývá, zejména psychologii postav. Nabízí se srovnání s novelou Wangovy koberce kolegy Egana (1995). Eganovo dílo je ale komplexnější, plastičtější a po všech stránkách originálnější; modeluje krásný nový svět jen prostřednictvím děje a dialogů, aniž by potřeboval dlouhé výkladové pasáže. Tanec (1998) mi vedle koberců připomíná ultralight vedle jumbo jetu. Ale i takováto „vykostěná“ hard záležitost si jistě nadšené pasažéry, tedy čtenáře najde a má své místo. Před závěrem se autor vypne k bizarní scéně ve Švankmajerovském stylu a také k analogii se sociálním vývojem lidské kultury, aby pak zas sklouznul k výkladům a trochu patetickým prognózám.



WebArchiv - archiv českého webu