povídka » Humrové
hodnotilo: 14
66%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Charles Stross

Humrové

Kategorie: sci-fi

originální název: Lobsters
originál vyšel: 06/2001

Komentáře:
Majkl  | ***1/2 30.01.2010 17:39

Príbeh o obchodníkovi s duševným vlastníctvom – Manfredovi Macxovi. Ten na hranici legálnosti márnotratne rozdáva nápady, na ktorých ľudia zbohatnú, ale sám neprahne po peniazoch, veď vďační budúci boháči mu vždy zanechajú nejaké to privilégium, aby mohol žiť svoj život aj naďalej s minimálnou potrebou platiť. Takto sa naňho nevzťahuje veľa povinností, vrátane daní, čo sa nepáči celosvetovej ekonomike, istej náboženskej skupine (ktorá mu necháva pred bytom mŕtve mačiatka) a hlavne jeho bývalej partnerke. Do tejto poviedky som prenikal dosť ťažko. Štýl autora mi zo začiatku absolútne nesadol – niečo podobné ako u Gibsona – mnoho informácií v krátkom časovom úseku. Autor sa zameral na budúcnosť sveta – nie špinavého a plného skazy a úpadku, ale – ako miesta, v ktorom je plno príležitostí na zbohatnutie. Poviedka je plná zaujímavých nápadov, prezentovaných niekedy (minimálne pre mňa) zložitými cudzími výrazmi, takže som sa musel párkrát vrátiť späť a čítať pozorne a pomaly. Ale na konci som bol potešený – Humrové sú vcelku premyslenou a prepracovanou poviedkou, len je trochu ťažké do nej preniknúť.

Gaarq  | ***** 20.04.2010 08:04

stross uchvatitel. tahle povídka mě srazila nejen gejzírem nápadů různých propriet blízké budoucnosti, docela svižným tempem vyprávění, ale i hlavní myšlenkou agalmického přístupu k ekonomice v éře informace. pointa je docela drsná, po všech stránkách, a dala by se shrnout starým dobrý „čím kdo zachází…“ aneb každému, co jeho jest. bohové, kéž by ty jeho kyberpankerské romány jednou dostal na stůl nějaký překladatel a ne ti sichingerští pakoňové.



WebArchiv - archiv českého webu