povídka » Dóm
v Top10 1
hodnotilo: 19
73%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Vladimír Šlechta

Dóm

originál vyšel: 09/1998

Komentáře:
GeRony  | *** 02.11.2010 14:00

Poviedka mi pripadala taka nemastna neslana. Popis sveta po davnej apokalypse, ktory pozvolne objavuje dalsie a dalsie zabudnute technologie je velmi dobry. Co sa deja poviedky tyka, jedna sa o hracku s paralelnymi svetmi. Nie je to vylozene zle, ibaze som cakal vacsi narez. PS Pobavil odkaz na legendarnu PC hru DOOM :)

Majkl  | ** 18.01.2011 13:31

Nič svetoborné – jednoduchá poviedka o tom, ako sa trojka Oggerd, Hal Hargo a Gowery rozhodla získať vakcínu z Dómu – budovy, ktorá má niekoľko levelov, v ktorých sa nachádzajú potvorky z PC hry Doom. K väčšiemu prekresleniu postáv zatiaľ nedošlo – zvlášť Gowery s psychologickým vzdelaním je nepresvedčivý, príbeh s akčnou stránkou jednoduchý – na úrovni (alebo možno aj pod) príbehov inšpirovaných PC hrami. Celkovo dosť slabý úvod do zbierky. Ak by som nevedel, že Šlechta je v súčasnosti celkom obľúbený autor s vysoko hodnotenými knihami, že texty na začiatku sú úplne prvé a neprepracované, asi by som knihu nechal tak a na autora zanevrel. Čakám viac, takže dúfam, že po Legndárnej zbrani ma prepracované poviedky trochu potešia. Každopádne, postapokalyptické príbehy mám veľmi rád, takže sa v dohľadnom čase pustím do trilógie Oggerd – Všechno na Mars.

BorgDog  | **1/2 09.02.2011 03:55

Souhlasím s názorem Majkla. Svět povídky ani její postavy mě nijak nezaujaly. Nápad se „zhmotněním“ hry Doom i jeho zdůvodnění je zajímavý, stejně tak paralely k „ukládání pozic“ a cheatování. Bohužel stejně jako tyto dvě věci umí zkazit napětí ve hře, kazí i napětí v této povídce. Bez tohoto a trochu jinak napsané, to mohla být velmi originální „bomba.“ Takto mám jen pocit courajícího se průměru.



WebArchiv - archiv českého webu