povídka » Mefisto z onyxu
hodnotilo: 16
94%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Harlan Ellison

Mefisto z onyxu

originální název: Mefisto in Onyx
originál vyšel: 10/1993

Komentáře:
quinnet  | ***** 15.01.2023 16:11

Prokurátorka požiada svojho dávneho priateľa aby zistil pravdu o prípade 60 násobného vraha. V tejto rozsiahlej poviedke máme /konečne/ príbeh bez výraznejšej stopy metafyziky. A voilá – väčšina čitateľov tomu udeľuje maximálne hodnotenia. Plne sa prejavuje Ellisonovo majstrovstvo v stavbe príbehu, kde najlepšia časť je rozhovor medzi dvoma protagonistami a spomínanie. Niežeby ma „akčnejší“ záver nebavil, to rozhodne nie, ale ťažisko príbehu je v prológu, ktorý zaberá 80 percent textu. A chvalabohu až na posledných stranách som si uvedomil, že som túto poviedku už kedysi čítal. Ale po cca 22 rokoch zopakovanie stálo za to.

Lucc  | **** 10.10.2023 10:22

Příběh je ok, zápletka ohledně sériových vražd budiž, rozuzlení samozřejmě trochu na sílu, ale přijatelné a neotrkaného čtenáře může dostat, ale co mi fakt k tomuto tématu a postavám nesedlo, byl zvolený jazyk. Tady ustřelil buď Harlana nebo Viktor, ale kombinace vzdělaného černocha a použitého jazyka, kde se občas mihne latina, aby ji pak autor polopaticky přeložil (proč tam tedy je?), ale jinak jde o chrlení slov spíše hovorového zabarvení a ‚brácho‘ keců byla pro mne až nestravitelná a novelu sráží.



WebArchiv - archiv českého webu