povídka » Návštěva u mrtvého
hodnotilo: 8
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

William King

Návštěva u mrtvého

originální název: Visiting the Dead
originál vyšel: 03/1989

Komentáře:
Madam Brbla  | ***** 01.10.2010 13:40

Uf, nevím, co přesně jsem očekávala od spisovatele, který se proslavil imho konzumními fantasy romány ze světa „Warhammeru“, ale určitě jsem nečekala melancholickou sci-fi pecku, za jakou by se nemusel stydět ani G.R.R. Martin, Dan Simmons nebo O.S. Card. Autor zde čtenáři představuje svou vizi světa nedaleké budoucnosti: světa po ekologických katastrofách, světa, kde se schyluje k válce mezi Věřícími ze SIR (Sjednocená Islámská Republika) a Evropany, co při svém pokroku v genetice fušují Bohu do díla. William King na několika málo stránkách stvořil skvělou atmosféru úpadku, obsáhl množství problémů a zamyslel se nad podstatou lidství. Málokdy hodnotím plným počtem hvězdiček, ale marně hledám důvod, proč by si je „Návštěva u mrtvého“ nezasloužila. Hluboké, pravdivé, alarmující… 95%

Lucc  | ****1/2 02.10.2010 11:59

Mě to tedy zase tak jako Janu nesebralo (BTW díky za tip na přečtení), ale musím uznat, že atmosféra je slušná a filosofické mikroúvahy nad vědou a životem byly výborné (např. na témata vývoj nezastavíš, leda můžeš stát kousek mimo; strach z nebytí je dost silný na to, aby člověk zaprodal cokoliv a žil dál). Hlavním prvkem povídky je smutek nad nemožností pochopit měnící se svět, měnící se lidství, smutek nad chybami, kterých se lidstvo (a hlavní hrdinka osobně) dopustila, a které nepůjde napravit. Rubikon biotechnologií byl překročen. Smrt se možná začne jevit jako milosrdná sestra. Budeme ji schopni zvolit dobrovolně nebo neodoláme vábení věčného „života“? A jsou živé tvory něco víc než biotechnologické stoje? Odpovědi nečekejte, jen otázky. Znepokojivé, těžké na odpověď, nepříjemné na přemýšlení.

PS: Huntigtonovský střet civilizací je dnes už spíš realita než SF, ale v roce 1997 byl King docela vizionář, za což dávám půl hvězdičky nahoru.

BorgDog  | **** 05.02.2011 00:58

Nejsem až tolik fascinován jako moji dva předchůdci, přesto uznávám, že jde o silný nadstandard. Všechno podstatné bylo v dřívějších komentářích řečeno. Dodal bych jen, že je škoda, že King skončil se psaním právě u toho Warhammeru. Alespoň podle této povídky má na mnohem víc.

jasonix  | ***** 08.10.2022 16:04

Původně jsem si myslel, že půjde o horor. No, není holt King jako King. :-) Ovšem komplexní vize budoucího světa, kterou si tu čtenář postupně sestaví jako rubikovku, je vlastně děsivější než leckterý horor. Dějově úsporná, velmi důmyslná povídka, jež si pohrává s možným vývojem lidstva. Přidávám se k nadšení Madam Brbly.



WebArchiv - archiv českého webu