povídka » Procházka na slunci
hodnotilo: 16
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Geoffrey A. Landis

Procházka na slunci

Povídka vyšla i pod názvem:
Procházka na sluníčku
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: A Walk in the Sun
originál vyšel: 10/1991

Komentáře:
BorgDog  | ***** 02.05.2011 13:21

Jedna ztroskotaná vesmírná loď při nezdařené misi na Měsíc. Jedna přeživší astronautka ve skafandru se solárně napájeným systémem výroby atmosféry. Jeden den života, než Slunce zapadne a přísun kyslíku se zastaví. Co teď?

Skvělá povídka u které jsem dlouho uvažoval, zda by popsané dění bylo reálné, ale vzhledem k autorově odborné erudici předpokládám, že ano. Výborně zpracovaný, originální nápad a nesmírně působivé ukázka lidské vůle přežít. „Konverzace na procházce“ možná vypadá trochu klišovítě, ale i 97% je na pět hvězdiček dost. Kdyby navíc tahle povídka skončila jinak, asi bych musel jít autora uškrtit.

„Nezhasínejte světla!“

Majkl  | **** 06.05.2011 18:10

Veľmi dobré, pripomenulo mi to Kingov Dlouhý pochod, ale táto prechádzka je trochu dlhšia. Atmosférické a smutné, z pohľadu čitateľa veľmi zaujímavé a napínavé.

KeB  | **** 06.05.2011 19:01

Já bohužel nemohu moc souhlasit. Ano po psychologické stránce je to skvělé a dialog nedialog je vynikající, ale technická strana vrže. Solárně napajený systém proč ne. Držet se dne za každou cenu, ano. Ale vydržet ve skafandru se zničenýma nohama? Jednou jsem si zničil nohy v botách s batohem na zádech a na dalších 1Oi kilometrech málem umřel. A zničené nohy nebyl zdaleka jediný její, a ani téhle povídky, problém… 80%

Dilvermoon  | ****1/2 28.05.2020 17:11

Povídka je to vlastně až nečekaně prostá. Havárie na povrchu Měsíce a hlavní hrdinka musí na slunci vydržet kvůli napájení skafandru až do příletu záchranné mise. Což rozhodně nebude zítra. Ani pozítří. A slunce nepočká… Jasně, výkon to byl vskutku heroický a navíc vyvrcholení příběhu bylo nepravděpodobně přesně načasováno, ale procházka to byla exkluzivní a napínavá.



WebArchiv - archiv českého webu