série » Jižní Zóna
hodnotilo: 12
78%
prebal knihy prebal knihy prebal knihy Série má více dílů = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Jižní Zóna

Sérii můžete znát i pod názvem:
Oblast X

Autoři: Jeff VanderMeer

originální název: Area X: The Southern Reach Trilogy

počet dílů v sérii: 3

vyhledávací pomocník:
český název: Google, NKC, Wikipedie CZ
originální název: Google, NKC, Wikipedie EN

Komentáře:
Gaarq  | ** 10.03.2019 10:22

pro tohoto čtenáře docela solidní zklamání. vlastně si nejsem jist, co jsem očekával (a ne, naivní srovnání se strugackými to určitě nebylo), ale dostalo se mi prázdné, silně stylizované a manýristické tlachání, ve kterém mě nedokázalo zaujmout opravdu vůbec nic – ani postavy, ani příběh, ani způsob vyprávění. těmi dvěma astrami čestně uznávám autorovu snahu o originálnost. perla svini, tak nějak.

jirikk  | ***** 12.06.2023 09:11

Celou trilogii jsem si v rámci opakování naservíroval na jeden zátah (2023) a toto souvislé čtení mě jen utvrdilo v tom, že jde zřejmě o dosud nejlepší VanderMeerův počin. Kouzlo Jižní Zóny tkví vedle podmanivého a zároveň komplexního prostředí plného fantasmagorických tvorů v nespolehlivém vypravěčství. Většina hrdinek první knihy je hypnotizovaných, závoj manipulace odhrne pouze bioložka, která během děje získá vůči této technice imunitu. Podobně hrdina druhé knihy většinu času tráví v hypnotické manipulaci, postupně odhalované, což jeho popis událostí silně znevěrohodňuje. Teprve třetí díl podává pravdivý popis děje a objasňuje, k čemu v Oblasti X vlastně došlo a jaké jsou opravdové role jednotlivých postav. Tento mix tajemství a nejistoty na mě opravdu působí, trilogii vnímám jako jeden z vrcholů paranoidní větve žánru. Autor prý v současnosti pracuje na návratu do svého světa ve formě čtvrtého svazku (Absolution), pokud se mu podaří dokončit a vydat, tak se bude jistě zase na co těšit.



WebArchiv - archiv českého webu