kniha » Poslední argument králů
v Top10 2 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 110
hodnotilo: 171
86%
Poslední argument králů

Joe Abercrombie

Poslední argument králů

série: První zákon
díl v sérii: 3
kniha patří do světa: První zákon

Kategorie: fantasy - dark

originální název: Last Argument Of Kings
originál vyšel: 03/2008

vydání: Polaris (web) 2009

odkazy: 3x [recenze], 1x [web]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [28] Cimmeřan 04.02.2012 16:17  

Tobě připadali charaktery, že nebyli zvládnuté ? Tak to sme asi četli každý úplně něco jiného :)

 [27] Lucas.samael 31.01.2012 22:24  

No tak to by som vôbec netvrdil, ze séria Prvý zákon je „oveľa lepšia“ ako Malazská kniha padlých – a hlavne vôbec nie v prepracovanosti postáv… Nie som síce jeden z toho Eriksonovho fanklubu, ktorí ho považuju za moderného fantasy boha (berte ma s rezervou, prosím, :D) no Malazská kniha padlých je veľmi kvalitná séria a dajú sa jej vyčítať naozaj len dve veci – miestami zbytočná komplikovanosť a rozvláčnosť. Čo sa však týka Prvého zákonu, tam by som tých chýb našiel viac – ale jediná ktorá mi naozaj vadila bola absolutné nezvládnutie charakteru a vierohodnosti postavy… akože nechápem, Logen fňuká, že mu šankovia či jak sa volali vyvraždili rodinu, potom v bitke zabije malé decko a síce ho to trápi, ale o pár dní na to sa spýta, či je dobrý, alebo zlý človek??? A Jezal, rozmaznané decko, ktoré robilo svojím priateľom zo života peklo, sa stane kráľom, a kráľovnej nevie ani trošku oponovať – ba dokonca ju ani nevie ani trocha prekuknúť? Jediná vierohodná postava tam bol Glokta, klobúk dole (ako Coska :D)… No a o Bayazovi budem radšej ticho…

A neprirovnávajte to furt k Eriksonovi, skôr je to niečo medzi Eddingsom a Cookovou Čiernou légiou

 [26] Cimmeřan 30.12.2011 01:11  

Tedka jsem dočetl souboj mezi obávaným a krvavou devítkou a spadla mi brada, mistrovsky napsané, vážně uplně jsem slintal blahem. Je to mnohem lepší serie nežli Eriksonovi knihy padlých, kde člověk vůbec nic neví o postavách, prostředí a vůbec o ničem, jen velký zmatek.

Co se týče Bayaze, myslim že si ho Ferro najde, jestli bude pokračování, někde se tam píše že se pomstí Gurchům a pak se vydá zabít Bayaze. Navíc protože se dotkla sémě, má tedka stejnou moc, jako Tolomei, takže by se dalo předpokládat že ho zabije, pokud bude pokačování. Snad to nejsou jen mé doměnky, pevně doufám to že Bayaz zdechne :D

 [25] pull 27.09.2010 22:30  

@FerryH[21]: V jak strašném bludu jsi to žil :-)))

@Ruffy[23]: Jo, jo dobrá připomínka. Belgarat se dá považovat za šikovného manipulátora.

Abercrombie pracuje se spoustou klišé, takže podobenství s Belgariádou je jednou z možností. Někomu může Bayaz a Jazal připomínat Belgarata a Gariona, já měl pocit že sleduju Merlina s Artušem.

 [24] Majkl 27.09.2010 09:37  

@Ruffy[23]: no neviem, toto je už skôr len o osobnom názore, ale vláda sa mení, ľudia ostávajú stále pod nadvládou (tuším aj Bayaz povedal niečo v zmysle „ľudia by nevedeli, čo robiť; je potrebné im vládnuť“.

 [23] Ruffy 27.09.2010 09:34  

@Majkl[22]: Je to tak, Bayaz Unii stvořil.

Jestli jste někdo četli Belgariádu, tak Belgarat je v podstatě stejný manipulátor jako Bayaz. Jenže Eddings všechno vidí černobíle, a tak to vyznívá, že je Belgarat velký dobrák. Vůbec je mezi Belgariádou a Prvním zákonem spousta podobenství…nebo se mi to jen zdá?

 [22] Majkl 27.09.2010 09:11  

@Ruffy[19]: nie som si istý, čítal som to už pred časom, ale nie je to tak, že Bayaz tú Úniu (resp. kráľovstvo počnúc Harodom Veľkým atď.) vytvoril? Potom to, že ju udržiaval pokope, ho veľmi neospravedlňuje (čo by bolo, keby jeho nebolo). Ale súhlasím s tebou, je to síce manipulatívny hajzel, ale tak to v živote chodí.

 [21] FerryH (editor v době uložení příspěvku) 27.09.2010 01:47  

@Sered[20]: :))) svine a politik to nejsou synonyma?

…si me vydesil… prisaham, jsem myslel, ze to je totez… :O))

 [20] pull 27.09.2010 01:14  

@Ruffy[19]: Přiznávám, „uctíváním“ jsem chtěl trochu pozlobit.

Bayaz sice Unii ochraňuje, ale jen kvůli svému egu a zisku. Je to svině. Nebo politik? ;)

 [19] Ruffy 26.09.2010 22:25  

@Sered[18]: Prokazovat úctu a úctivat je něco jiného. Navíc Bayaz to všechno zachránil. Nebýt něj, tak by se celá Unie sesypala jako domeček z karet už dávno. Takže opravdu není zas taková svině…

 [18] pull 25.09.2010 23:50  

@Ruffy[17]: Poslední větou vytloukáš klín klínem ;)

Uctívat svini? Protože je to největší svině ze všech? Nic pro mě.

 [17] Ruffy 25.09.2010 19:47  

Všichni nadávají jaká je Bayaz svině (snad nejsem moc vulgární). Píšou jak je Abercrombie zlý na své postavy a jak to jde se všemy z kopce. Jak je to temné, depresivní a kdesi cosi. Asi mám nějaký zvrácený charakter nebo co, ale kdybych si nepřečetl, že je tato série strašně temná, tak bych to ani nevěděl. Mě to všechno přišlo tak…normální, reálné. Každý prostě sleduje svůj vlastní zájem a tak to je a tak to dává smysl. Samozřejmě že ne všichni v reálu jsou sviňáci. Ale přiznejme si: kdo to většinou dotáhne nejdál? Bayaz je možná svině, ale je v tom nejlepší a za to si zaslouží úctu. Že byl zlý na Jezala (a na ostatní)? Ale prosím vás, nebýt Bayaze, kdo ví co by bylo s Jezalem (a s ostatními). Nejspíš by zahynul někde ve válce na severu… Hodně lidí je taky unesených z Logena – v první knize jsem ho měl rád. Jenže když začne zabíjet děti a kamarády, tak jdou prostě veškeré sympatie stranou. No a co, že za to nemůže a nedokáže to kontrolovat. Nemá brát meč do ruky. Ať se chce změnit k lepšímu sebevíc, já mu na to prostě neskočím (pokud bude nějaké pokračování). Black Dow jednal na konci správně. Jen do něj, do vraha.

 [16] Majkl 06.03.2010 14:57  

@Sered[15]: nuž, Abercrombie ma oblafol – ironický humor a pekne vykreslené postavy mi zabránili v skorom odhadnutí Bayazovho plánu :) A ktovieako mi to nevadí :)

 [15] pull 06.03.2010 13:10  

@Majkl[14]: Ale no tak Majkle, co měl Bayaz z Jezalem za lubem, se rýsovalo už v prvním díle a v druhém to bylo jasné ;-)

 [14] Majkl 06.03.2010 11:39  

Mám za sebou 178 stránok a musím povedať, že sa bavím… priam kráľovsky :D To, čo sa zatiaľ udialo – povýšenie Jezala a Westa, Ferro(!) sa smeje… Konečne som zistil, načo potreboval Bayaz na výprave Jezala. Prisámvačku, Abercrombie svoje postavy vážne nenávidí. A keď už im pomôže, hneď zistíte, že ich len vrhol do ešte hlbšej žumpy. Knihu čítam s úškľabkom na tvári, lebo to ani inak nejde… kam to bude smerovať? Pánabeka, o chvíľu prejdem do hysterického smiechu :)

 [13] tomts (editor v době uložení příspěvku) 21.02.2010 20:44  

@DreamChaser[12]: není zač se omlouvat, já to pochopil správně a mnozí další jistě také…:) Ať si každý mluví jak chce, nakonec je to jeho vizitka.

P.S.: Všimnul jsi si, jakou jsem zase rozvířil debatu? :-D

 [12] Svarec 21.02.2010 20:36  

@tomts[11]: Snad jsem nebyl špatně pochopen… Nemluvil jsem samozřejmě o nás lidech, ale reagoval jsem na tu tvoji narážku, že v knihách by se nemělo mluvit sprostě. Vulgarity v diskuzích a komentářích na internetu je jiná věc a souhlasím s tím, že sem určitě nepatří. Pokud jsem to krkolomně vyjádřil, tak se omlouvám…

 [11] tomts (editor v době uložení příspěvku) 21.02.2010 20:32  

@DreamChaser[7]: ok, já beru do úvahy i Sapkowského povídku Hranice možností. Nicméně i nadávat jde v mezích rozumu a přestože trpaslík Yarpen Zigrin si nebere servítky, nikde jsem nezaregistroval, že by překladatel Stanislav Komárek překročil mez (protože tu nejde o Sapkowského, ten české či romské vulgarismy určitě nepoužívá). Ale hlavně, pokládá se někdo z nás za pasáka či spodinu společnosti? Já ne, takže nevidím důvod proč bych měl mluvit jako oni…

 [10] Svarec 21.02.2010 20:28  

Jenomže postavy jsou postavy a internet je něco jiného :-) Měly by být jisté meze a používání sprostých slov v komentářích a diskuzi ti na kreditu rozhodně nepřidá :-)

 [9] Romison 21.02.2010 20:22  

@DreamChaser[7]: presne tak, mluvim presne v souladu se svym charakterem :) a tohle je krasne ceske slovo :)

 [8] pull 21.02.2010 20:01  

@tomts[5]: Nerad bych tě tahal za slovo, ale myslíš, že třeba Sapkowski chtěl hodně vulgární mluvou trpaslíků (a nejen jejich) přitáhnout a šokovat masu pubescentů? Nebo že neovládá jazyk? Tomu nějak nevěřím.

 [7] Svarec 21.02.2010 19:36  

@tomts[5]: V podstatě tě chápu, ale když máš v knize třeba sprostého a bezohledného pasáka, nemůžeš čekat, že bude mluvit spisovně, a je přirozené, že používat výrazy jako „…“ atd. Od postav se prostě očekává, že budou mluvit v souladu se svým charakterem a když nebudou, bude to prostě působit divně. A to nemluvím jen o nějakých sadistických krvácích, příklad pasáka jsem sem dal, protože jsem si vzpomněl na Stíny v létě od Abrahama.

 [6] GeRony (editor) 21.02.2010 19:19  

@tomts[5]: Beriem to na vedomie a priznavam, ze som mal pouzit iny vyraz :) Aj ked dotycny mag z tejto trilogie by si zasluzil vyraz este horsi. Ale myslim si, ze nie vzdy je pouzitie takechto vyrazov snaha sokovat… Kedze aj vo fantasy je obraz nasho sveta a v nasom svete ziju ludia, ktori rozpravaju este horsie ako im jazyk narastol…

 [5] tomts (editor v době uložení příspěvku) 21.02.2010 18:31  

@GeRony[3]: 1. snopova komentáře jsem si nevšiml, nečtu všechny komentáře ani komplet diskuzi, jinak bych požádal i Snopa o revizi (Snope můžeš? Díky)

2. To, že jsou podobné výrazy v knihách rozhodně nesvědčí o kulturnosti a já klidně podobné autory (či překladatele) za barbary označím. Vezmi si takového Conana (když už jsem u barbarů…), čtení může být drsné a nepotřebuje k tomu žádné berličky. Možná jsem už starej zapšklej dědek, ale osobně už mi lezou na nervy všelijaké ty sadistické krváky, které se snaží oslovit širokou masu pubescentů a primitivů tím, že je šokují. Spíš to svědčí o tom, že nemají znalost jazyka a tak si musí pomáhat podobnou vatou.

3. Vyjadřování vždy bylo vizitkou dotyčné osoby, nakonec pište si co chcete, záleží jen na vás jestli se tady z toho za čas stane žumpa…- díky Romisone :(

 [4] Romison 21.02.2010 18:19  

@GeRony[3]: neboj me vyraz curak nevadi :)

 [3] GeRony (editor) 21.02.2010 18:03  

@tomts[2]: Samozrejme, ze tak urobim, ale:

  1. ten vyraz ma priamu suvislost s komentarom snopa k tejto knihe, nevidel som dovod, preco ho nepouzit, ked zjavne v prispevku niekoho ineho tento vyraz nevadi
  2. pocitam s tym, ze ak niekto cita knihu, v ktorej su pouzite podobne vyrazy (a nikto tychto ludi neoznacuje ako nekulturnych), nebude mu vadit podobny vyraz v diskusii k tejto knihe…
 [2] tomts (editor v době uložení příspěvku) 21.02.2010 15:57  

@GeRony[1]: Mohl bys ze svého diskuzního příspěvku odstranit ty vulgarity a nahradit je synonymem, které je vhodnější pro databázi kulturních lidí zabývajících se literaturou? Děkuji.

 [1] GeRony (editor) 21.02.2010 14:12  

Cela trilogia ok, ale treti diel nakoniec pre mna stracal stavu a poslednych par stran som sa nutil citat, lebo ma to uz ani velmi nezaujimalo. Skoda, je tu ocividna snaha zakoncit trilogiu nejako „inak“ ako ostatne klasicke fantasy, ale podla mojho nazoru sa to velmi nepodarilo. Ale ako trilogia je to fakt dobre a prvy a druhy diel prve dve tretiny z tretieho dielu su paradne. A len tak mimichodom, Gandalf nie je ck, je to MEGACK!!!

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu