kniha » Rytíř perného dne
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 19
hodnotilo: 23
75%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Rytíř perného dne

Simon R. Green

Rytíř perného dne

série: Noční strana
díl v sérii: 11

Kategorie: urban fantasy - detektivní

originální název: A Hard Day’s Knight
originál vyšel: 01/2011

vydání: Polaris (web) 2011

odkazy: 1x [ukázka]


Komentáře:
jethro.tull  | ***1/2 16.06.2011 17:46

Nápadů ubývá, některé vtipy se opakují a tím pádem ztrácejí na síle, příběh je ve skutečnosti slaboučký, dal by se převyprávět v jednom odstavci, vše ostatní vyplňují dialogy, někdy vtipné, jindy nudné… Hodnocení berte s rezervou, mám pro Greena a jeho humor slabost.

tomts  | ***1/2 18.06.2011 02:26

Simon Green se rád pohybuje napříč žánrem fantasy – tu přidá více či méně přísad žánru detektivního (jako například u Jestřába s Rybářkou či prvních knih této série), jinde jde téměř o klasickou Bondovku (Droodové) či klasickou fantasy (Lesní království). Rád si pohrává s atributy sci-fi žánru (paralelní světy, cesty do minulosti či budoucnosti, mimozemšťani) a nevyhýbá se ani hororovým prvkům (zombie, vlkodlaci, frankensteinovo monstrum). Pokud vše promícháte ironickým humorem a nezbytným nadhledem, ve vysledné směsici vám vznikne podobný román z Noční strany, jako je právě tato kniha s „detektivem“ Johnem „nakopámjimzadky“ Taylorem.

Nakolik je výsledný žánrový mišmaš čitelný musí posoudit už každý sám individuálně – určitě bude záležet na chuti a také na oblibě (či neoblibě) Greenových knih. Jistě by nebyl problém zamést knihu pod stůl s výrokem „toto už tady bylo“ či „už je to ohrané“. Ne, že by na tom nebylo dost pravdy, ale na druhou stranu přestože se Green nedokázal v 11(!) svazku série vymanit z jistého stereotypu, který nás připravuje (pokud jsme přečetli předešlé svazky) o určitý prvek překvapení, mám stále pocit, že Greenův humorný nadhled tento zápor neguje. Navíc je příjemným zjištěním, že Green má snahu definitivně vyřešit mnohé načaté dějové linie z předchozích knih, které se zde postupně sbíhají a ve vzájemném souladu i poměrně logicky uzavírají. Pozorný čtenář zjistí, že jsou zde vtipné odkazy na autorovy ostatní série.

Mám také z knihy pocit určitého završení cyklu (a na jednu stranu, bylo by to jen rozumné).

Ruffy  | **** 21.06.2011 13:22

Jednou za čas se vždycky rád vypravím s Johnem Taylorem na procházku Noční stranou. Ani tentokrát jsem si nenechal ujít tu příležitost. Procházka je to ne-nepodobná těm předchozím: spousta šílených postaviček, lokací a událostí. Vůbec je to celé jedna bláznivá směs všeho možného – jako vlastně celá Noční strana. Pro mě je Rytíř perného dne jedna z lepších knížek série. Na konci minulého dílu jsem očekával že půjde o začátek nějakého dalšího cyklu dobrodružství, podobně jako s Lilith, ale kniha působí uzavřeným dojmem. Dokonce tak uzavřeným, že jsem hned musel zagooglit, jestli se náhodou nejedná o konec série. Nejedná – už se chystá další díl (The Bride Wore Black Leathers). Jediné co bych vytkl, je přílišná ukecanost autora. Občas si prostě nedá pokoj a píše a píše a píše… Vyškrtat tak 30–40% textu, pěkně to zahustit – pak by to bylo o něčem jiném. Pak by to byla dokonalá jednohubka. Nechci tím říct že bych se při čtení nějak moc nudil, to ne – ale některé pasáže prostě působily trošku zdlouhavě až zbytečně. Pořád to je ale na slušných 80%. Už se těším až se zase za rok vrátím na Noční stranu…

Speedemon  | **1/2 26.10.2014 15:44

Green už moc neví kudy kam a opět se vrátil k tématu Artušovské legendy. Tím mi moc velkou radost neudělal, podle mě má dost inspirace na vlastní postavy. Nicméně není to jen kvůli tomu, proč si myslím že jde asi o nejslabší díl série. Kniha má něco málo přes 280 stran textu a je tedy nejdelším dílem série. Díky tomu je plná vaty a víc než obvykle dochází k nudným pasážím. Kdyby autor zůstal na svém standardu a příběh zkrátil na max 230 stran, bylo by to o poznání lepší. Je fajn že se autor rozhodl sérii příštím dílem ukončit, tímto směrem by nebylo o co stát.



WebArchiv - archiv českého webu