kniha » Zlodhův hrad
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 9
hodnotilo: 9
54%
Zlodhův hrad

Libor Pavel
Libor Kejklíček

Zlodhův hrad

Zelekova dobrodružství

Kategorie: fantasy - gamebook

originální název: Zelekova dobrodružství - Zlodhův hrad

vydání: Dech draka 1995


Komentáře:
firen  | *** 31.05.2008 13:09

Gamebook, který mně překvapil. Nebyl to sice tak dobrý gamebook jako třeba pekelný dům, rytíř půlnoční hvězdy,hlava smrtihlava.....atd. Ale brak (jak jsem čekal) to taky nebyl. Česká tvorba gamebooků neni nejlepší, samozřejmně nemyslím!!!!!!!!!! české negart groupy!!!!!!!! ( snad jediné pořádné dobré české gamebooky)

Zephon  | ***** 04.05.2010 23:29

Navzdory své ceně a i levně vypadajícímu vzhledu mě tenhle gamebook úplně dostal. Saozřejmě v dobrém slova smyslu. A pozor, to už jsem měl gamebooků něco načteno, když jsem se pustil do tohohle díla.

Nemůžete čekat žádného legendárního hrdinu v lesklé zbroji nebo divokého barbara kosícího nepřátelé ve sprchách krve. Jde o příběh mladého chlapce, který jde prozkoumat starou rozvalinu o níž se říká, že se v ní nachází poklad. Mladík se tedy vyhecuje a vyrazí.

Do hlavní postavy Zeleka jsem spadl po pár otočených listech knihy a až do konce jsem se z ní nevymanil. U téhle knihy jsem měl jako málo u které OPRAVDU pocit, že v tom ději jsem JÁ!!! A ne že jen vedu nějakou postavičku po předem určené dějové lince, jako je to u počítačových RPG…

A co je na tomhle díle tak fascinující? Je to atmosféra…ještě teď když si vzpomenu, jak jsem knihu četl, tak mi běhá mráz po zádech (a to myslím vážně, není to žádný slovní obrat…). Nehostiná krajina, všude ticho a kolem rozvaliny hradu. Každou chvíli čekáte, že vypukne nějaká brutální bitka a kniha se změní v heroickou fantasy, ale ono se to prostě neděje…V téhle knize jsem měl opravdu strach o postavu Zeleka (sebe) udělat nějaké rozhodnutí, na každém rohu mohla čekat náhlá smrt, jak vám kniha sama ukáže…Osobně si myslím, že nejde projít bez toho, abyste neumřeli :) No a to vás potom udrží napozoru při dalším rozhodování…Autor se s vámi prostě nepáře a zabije vás při sebemenší chybičce, nepůsobí to ovšem frustrujícím dojmem, jak by se mohlo zdát, když to tady píši, právě naopak, kniha potom nabere takovou simulaci reality a úplně vás pohltí. (Teda alespoň mi se to stalo)

Aby bylo už dost chvály, tak mě ovšem trochu vadilo procházení odkazy, které byly vytvořeny poněkud krkolomně a někdy jsem trochu ztrácel ponětí o tom, kde vlastně jsem… Ale to bylo opravdu jen málo, co bych tomu vytknul. Jinak jsem byl nadšen. Kniha měla i pěkný závěr, který odkazuje na případný další díl ne-li sérii, ovšem je škoda, že jsme se jí nedočkali a už asi ani nedočkáme…

Vím, že jsem se trochu víc rozepsal, ale tuhle knihu mám opravdu rád a když jsem viděl, že má nízké hodnocení (což mě mrzí a nechápu to), tak jsem cítil potřebu něco k tomu napsat víc :) U mě patří toto dílo mezi špičky gamebooků, kam se na to hrabe kýčovítá Negart Group série, která se snaží napodobit světovou špičku a připadá mi poněkud směšná… :) No, tohle je prostě můj názor na tuto knihu, vemte si z toho každý, co chcete… A jestli jste ten můj koment dočetli až tady, tak děkuji :)



WebArchiv - archiv českého webu