povídka » Trnatec
v Top10 2
hodnotilo: 40
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert Holdstock
Garry Kilworth

Trnatec

originální název: The Ragthorn
originál vyšel: 11/1991

Komentáře:
louza  | ****1/2 05.09.2014 13:07

Typický Holdstock. Tématika stále stejná, přesto vždy překvapí. Vynikající je zpracování myšlenky trnovníku a její propojení s mytologií a historickými reáliemi, stejně jako čtivost celého textu. Povídka je podtržená údernou pointou. Nenapodobitel­ný autor.

quinnet  | ****1/2 15.09.2014 18:26

Trnatec – legendárny strom, ktorý je zaznamenaný v legendách a bájach od nepamäti vekov. Koho telo položia pod korene trnatca, smrť nemá nárok… Nuž Holdstock – kto ho pozná asi vie čo čakať. Kvalitná poviedka, ktorá sa je plná mysticizmu, tajomna, a horúčkovitého lovenia v archívoch múzeí.

Dilvermoon  | ***** 16.09.2014 09:05

Robert Holdstock v této povídce hraje vyloženě na vlastním hřišti, na které pustil i spoluautora. Deníkový styl, tajemné stavby, stromy (jak jinak), záhadné napovídající texty, do toho vykopávky v Egyptě. Pointa jak se patří. Užil jsem si to.

Strýček Biolit  | ****1/2 26.01.2021 19:59

Trnatec začíná jako něco od HPL – no jen považte: je tu tajemný artefakt/kámen přivezený z chrámu na Blízkém východě, nenápadná chatička v údolí (nad jejíž vchod je artefakt zasazen), tajemný strýček, jehož osud je nedořešen…a ještě tajemnější strom, onen Trnatec; to vše pojaté jako deníkový záznam. Po pár stranách se však povídka „zvrhne“ v rychleji a jednodušeji laděné (stále formou deníku) pátrání po dokumentech souvisejících právě s Trnatcem a postupné odhalování jeho funkce. Zní to prapodivně, avšak povídka funguje výborně. Závěr je skvělý, povídka je uzavřená…ale stejně ve čtenáři zanechá (minimálně jednu) otázku.

jasonix  | ***** 22.07.2021 12:59

Text bravurně imituje autentickou deníkovou formu, přesto dokáže působit magicky. Má gradaci detektivky, mrazící potenciál hororu a přímo se mazlí s fantastickým motivem procházejícím napříč mýty, ať už křesťanskými či sumerskými, ale i např. Shakespearovou tvorbou. Navíc s poetikou, v níž cítím Holdstockův lví podíl. To, co mě fascinovalo na Lese mytág a spol., mě i tady spolehlivě dostalo. Závěr jsem tak nějak očekával, ale nezklamal. Dobrá práce!



WebArchiv - archiv českého webu