povídka » Kdo jsem?
v Top10 2
hodnotilo: 28
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert A. Heinlein

Kdo jsem?

Povídka vyšla i pod názvy:
Všechny tvé stíny
"Vy všichni zombiové..."

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: "All You Zombies . . ."
anglický název: "—All You Zombies—", "All You Zombies - -" ,
originál vyšel: 1959

odkazy: 1x [film]

Komentáře:
stimílek  | ***** 15.07.2009 22:18

Naprostá lahůdka od (Vel)Mistra. Cestování v čase a časové paradoxy ad absurdum. Co bylo dřív – vejce nebo slepice? Vřele doporučuji všem, co mají rádi cestování v čase. Jedna z nejlepších povídek na toto téma.

Nelson  | ***** 31.07.2016 09:23

Do absurdna, či spíše do krajnosti dovedená časovka. Nejlépe ji charakterizuje znak na prstenu hlavního hrdiny (hrdinky), had Uroboros, had věčně požírající svůj ocas, symbol Velkého paradoxu. Skvělá povídka, klasika sci – fi.

Sherudan  | ***** 10.05.2020 20:42

Další pecka humoristické SF, tentokrát na principu dokonale uzavřené časové smyčky. Schválně: kolik v téhle povídce napočítáte postav?

Adhara  | *** 10.06.2022 12:24

Na prvý pohľad šialený nápad. Na druhý pohľad geniálny. Na tretí pohľad ťažko nedotiahnutý. Mám prezradiť, o čo ide? Nemám? Je to totiž základná a prekvapivá pointa. Radšej neprezradím. Iba to, že nápad je síce ohromujúci a autor sa veľmi snažil obložiť ho hodnovernými omáčkami. Poľudštiť ho a scivilniť. Napriek všetkej snahe som však príbehu neuverila ani na prvé čítanie, ani na druhé. Obsahuje príliš závažné medicínske a psychologické nezmysly. Už len ten – a toto nie je prvá kniha, ktorej to vyčítam – že človek nespozná sám seba v mladšom či staršom prevedení. Nielenže nespozná, ale v prípade svojho staršieho ja akoby si vymazal aj príslušné spomienky na stretnutie s mladším ja. A potom je tu názov „Vy všichni zombiové…“. Úplne odveci, nič nehovoriaci, s ničím nesúvisiaci. Ale cez to všetko je ústredný nápad taký silný, že čitateľa zasiahne a prinúti ho premýšľať, čo i pod maskou posmechu. Čo viac, ide o jednu z najznámejších poviedok o cestovaní v čase, ktorej absurdne-geniálny dej som si vypočula už z úst niekoľkých ľudí.



WebArchiv - archiv českého webu