povídka » Memorare
hodnotilo: 8
60%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Gene Wolfe

Memorare

Kategorie: sci-fi

originální název: Memorare ˙
originál vyšel: 04/2007

Komentáře:
Gaarq  | ** 29.05.2009 08:50

opět jsem asi mimo mísu. povídka stojí na jediném velmi zajímavém nápadu (hrobky ve vesmírném prostoru), ale zbytek je staromódní, ukecaná a nudná psychologická próza, omílající stokrát vyřčené (to by ještě nevadilo), ale bez čehokoliv nového, invenčního. před 30 lety by to mohla být bomba, dnes je vyčpělá.

BorgDog  | * 29.05.2009 21:18

Tentokrát musím souhlasit s Gaarqem – užvaněná nuda, táhnoucí se jako lepidlo, kecy o ničem co se tváří důležitě. Další smutný důkaz úpadku Magazínu. :-( Jediné, co tuhle povídku zachraňuje od Braku je přesně ta myšlenka hrobek a důvodů jejich fungování coby pastí, logická, jednoduchá, přitom ale celkem originální – a naprosto zabitá. :-( Škoda dobrého nápadu.

Hyperion  | nehodnoceno 30.05.2009 08:05

Tedy, když se k povídce oslavnými texty připojují pánové Neil Gaiman a Michael Swanwick, zatímco ostatní ji neváhají zvolit mezi to nejlepší v anketách Hugo, Nebula a Locus, dokonce i někteří jiní čtenáři ji na Legii hodnotí zcela opačně, pak označení za brak beru jako velkou odvahu. Možná by bylo na místě zamyslet se, zda nejde o hodně subjektivní pohled na věc…

Lucc  | **** 01.05.2010 13:38

Mnohovýznamové dialogy, zajímavé pozadí vesmírných hrobek a jejich více či méně pošahaných „obyvatel“ a uspokojivé dokončení na několika řádcích, to je prostě směs, které se nedá odolat.



WebArchiv - archiv českého webu